Wandeling: 1755 Kester 2 (ongeveer 5,9 km) als het weer ons gunstig gezind is.
Dinsdag 04 maart 2025: Verzamelen om 14 uur op het gemeenteplein – Gemeentehuisstraat – 9402 Meerbeke, waar Norbert de inschrijvingen zal verzorgen en we samen naar de “start “van de wandelroute vertrekken.
We willen graag dat iedereen ook zonder eigen vervoer kan deelnemen en genieten van de wandelingen. Daarom vragen wij vriendelijk om zoveel mogelijk te carpoolen.
Graag Norbert/Jos verwittigen van uw aanwezigheid: 0486/ 11.77. 33.
Vertrek wandeling: Molenstraat – Knooppunt 260 – omgeving kerk
Kester is een dorp in de Belgische gemeente Pajottegem gelegen in het Pajottenland, provincie Vlaams-Brabant.
De Sint-Jozefkapel is een kapel in Kester, gelegen aan het kruispunt van de Kesterweg en de Edingsesteenweg. De kapel is een belangrijke plek voor de paardenprocessie van Kester.
De Kesterheide, de hoogste plek in de streek, is een prachtig natuurgebied met heide, graslanden en kleine bosjes. Het gebied is een rustplaats voor vele vogels en staat bekend als een “getuigenheuvel.” Op de top bevindt zich de IJzeren Man, een meetpunt dat ooit als referentie diende voor het maken van stafkaarten.
In 1901 werd hier een gietijzeren Calvariekruis geplaatst, met aan de voet een openluchtkruisweg. Na de Eerste Wereldoorlog tot 1936 hield Staf de Clercq, een Vlaams-nationalistische leider, bijeenkomsten op de heuvel. Zijn lege graf is er nog steeds te vinden.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog, in 1939, werden op de heuvel betonnen verdedigingswerken aangelegd tegen een Duitse inval. Later, in 1952, werd er een grote militaire antenne geplaatst voor communicatie. Dicht bij de Kesterheide stonden ook witte telecommunicatie-antennes van de NAVO. Deze installaties, samen met de witte bol, werden in 2014 vervangen door een moderner complex met vier nieuwe schotelantennes.
Sinds 1999 herbergt op de top van de Kesterheide het park Pervivo, een bijzondere plek die is opgericht ter ere van kinderen met een stofwisselingsziekte. De combinatie van natuur, geschiedenis en symboliek maakt de Kesterheide een unieke plek in het Pajottenland.
We starten onze wandeling in de Molenstraat bij knooppunt 260, waar de historische Sint-Martinuskerk een opvallend middelpunt vormt.
Vanaf hier voert de route je door het typische Pajotse landschap, met landelijke wegen, glooiende heuvels en uitgestrekte velden. Onderweg passeer je traditionele boerderijen en rustige weilanden. Het uitzicht over de omgeving is adembenemend, vooral op een heldere dag.
De Bosbeek slingert door het landschap en zorgt voor een serene sfeer. Je loopt langs kleine bosjes en open velden, die samen een schilderachtig tafereel vormen. Verderop brengt het pad je door een meer bebost gebied, waar schaduwrijke paden en kronkelende paadjes een intiemere sfeer creëren.
Het laatste deel van de wandeling leidt terug naar knooppunt 260, bij de kerk van Kester. Hier kun je de dag afsluiten met een moment van rust of een bezoek aan de kerk. Misschien geniet je nog van een lokaal drankje of hapje in de buurt om deze prachtige tocht compleet te maken. Deze regio staat bekend om zijn traditionele bieren en ambachtelijke producten. Een lokaal drankje dat je zeker moet proberen in deze streek is geuze of kriek, twee beroemde soorten lambiekbier. Voor wie niet van bier houdt, zijn er gelukkig veel heerlijke alternatieven Het Pajottenland staat bekend om zijn boomgaarden. Veel lokale producenten maken puur appelsap, perensap of combinaties met seizoensfruit. Deze zijn vaak ongefilterd en hebben een volle, natuurlijke smaak.
Den Dael, gevestigd in Kester, is een lokaal bedrijf dat gespecialiseerd is in het vervaardigen van ambachtelijke producten op basis van de vlierstruik zelf aangeplant. Hun assortiment omvat siropen, likeuren, confituren en confiserie, allemaal gemaakt van de lentebloesems en zomerbessen van de vlierstruik. Naast de productie organiseert Den Dael ook workshops waarin deelnemers meer leren over de verwerking en toepassingen van vlierproducten. Tijdens deze sessies leren deelnemers onder andere hoe ze cocktails en mocktails kunnen maken met vlierbloesemsiroop en hoe deze siroop in verschillende gerechten kan worden verwerkt.
