Voeding en hart- en vaatziekten door Eric De Maerteleire. – 09/09/2025

De voornaamste doodsoorzaak in België is hart- en vaatziekten. Verschillende factoren dragen bij tot het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het is de bedoeling in deze voordracht het effect van de voeding na te gaan, meer bepaald de rol welke cholesterol speelt in het ontstaan van deze gevreesde ziekte welke heden ten dage toch verantwoordelijk is voor 4 sterfgevallen op 10.

De volgende onderwerpen zullen worden behandeld:

 

  • Wat is cholesterol, en wat is het verschil tussen “goede” en “slechte” cholesterol?

  • Wie of welke groepen personen moeten zich zorgen maken en waarom? Zijn dit mannen, vrouwen of zelfs kinderen en is het fenomeen ouderdomsgebonden? Zijn vrouwen beter beschermd dan mannen en waarom?

Hoe kan men het cholesterolgehalte binnen aanvaardbare grenzen houden en hoe kan men een te hoog cholesterolgehalte verlagen?

  • Wat is het effect van de vetten in de voeding?

  • Moet men voorzichtig zijn met de cholesterolopname via de voeding? Hoe zit het met schaaldieren, eieren, lever, niertjes, …?

  • Welke is de rol van voedingsvezel in de strijd tegen hart- en vaatziekten? Is het juist dat fruit en groenten eten gezond is en dat volkorenbrood beter is dan wit brood?

  • Wat is de rol van suikers in de voeding?

  • Speelt alcohol een rol bij het ontstaan van atherosclerose en zo welke? Is het juist dat matige alcoholconsumptie een preventief effect heeft?

  • Welke functies hebben vitamines en sporenelementen? Wat is de rol van vitamine E, vitamine C en elementen zoals selenium en magnesium?

  • Is het juist dat sommige kruiden in onze voeding een gunstig effect hebben (knoflook)?

Zijn er nog andere factoren in het bloed, naast cholesterol, die een indicatie zijn van een verhoogd risico op hart- en vaatziekten? Wat is de rol van homocysteïne?

 

Op deze en andere vragen zal gepoogd worden een duidelijk en helder antwoord te geven volgens de huidige stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek.

 

Tenslotte zullen algemene richtlijnen worden meegegeven voor een goede voeding met betrekking tot het ontstaan van hart- en vaatziekten.

 

Praktisch:

  • Organisatie: Fons Lammertyn 0477-63 90 84 of flammertyn@gmail.com
  • Waar: CC ’t Hofland, Oude Lichterveldsestraat 13, Ardooie
  • Start: 14u30
  • Prijs: leden € 5,00; Niet-leden € 7,00. Koffie en versnaperingen inbegrepen.

 

Afdeling
Ardooie-Koolskamp

Datum
9 september 2025
14:30 - 17:30

Type activiteit
Voordrachten


Begeleiding
Fons Lammertyn