In kloosters en abdijen werd eeuwenlang niet alleen gebeden, maar ook geëxperimenteerd, geplant, gekookt en geproefd. In zowat elk culinair verhaal duiken ze op: religieuzen die – vaak achter de schermen – onze eetcultuur vormgaven en verrijkten.
Van het bewerken van landbouwgronden tot het aanleggen van proeftuinen, van de ontwikkeling van medicijnen en hemelse trappisten tot het geven van kookonderricht: deze mannen en vrouwen van God wisten dat lichaam én geest voeding nodig hebben. Hun invloed is vandaag nog altijd voelbaar – in recepten, tradities en smaken die ons blijven bekoren.
Vl@S – Limburg nodigt je uit voor een heerlijke duik in dit rijke verleden.
Eddie Niesten, auteur én geboren verteller, neemt je mee in een verrassend en smaakvol verhaal. Hij bestudeert deze materie al jarenlang en schreef heel wat boeken over gastronomie en culinaire ontwikkelingen. Dat alles resulteerde in een vast “Centrum voor Eet- en Drinkcultuur”, onderdeel van “Het Huis van het Goeie Leven”. In deze lezing laat hij je proeven van spiritueel én zintuiglijke erfgoed in religieuze gemeenschappen: van sobere kloostermaaltijden tot hemels lekkers, over kruidenwijsheid en kooklessen voor jonge vrouwen.
Wanneer maandag 29 september 14 u.
Waar Lavendelhoeve, Olmenbosstraat, 25 te Hasselt-Stokrooi
Meer info via Jan Cuypers jan.cuypers@skynet.be 0476-72 43 12
Prijs 12 euro voor leden en personen met een Uit-pas. Niet leden : 15 euro.
