Iedereen heeft al eens een dieet uitgeprobeerd met meer of minder succes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Soepdieet – Weight Watchers – koolhydraatarm dieet – Keto dieeet – shakes – intermittent fasting enz.
Hoe kan men voor zichzelf te weten komen hoeveel men moet eten en wanneer weet men of de genomen voeding in balans is of niet ? Wat is een optimaal gewicht en wat betekenet B.M.I.-index ? Wanneer spreekt men van obesitas ? Is er een erfelijke voorbestemdheid of invloed ? Zijn er nog andere factoren, buiten de voeding om, die ons lichaamsgewicht beïnvloeden ? Zo ja, welke ?
Wat zijn de nadelen van overgewicht ? Is er een relatie met kanker, hart- en vaatziekten, osteoporose, jicht, enz… ?
Wat zijn de kenmerken van een goed en zinvol dieet ? Welke drie factoren mag men absoluut niet uit het oog verliezen wanneer men goed wil afvallen ? Waarom zijn sommige ‘wonderdiëten’ in het begin succesvol, maar na enige tijd niet meer ? Wat te zeggen over de hype van de ‘high protein diets’?
Wat zijn de normale dagelijkse opnames aan eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, sporenelementen en vocht ? Wat gebeurt er bij tekorten aan één van deze elementen ?
Zijn er hulpmiddeltjes om zinvol af te vallen en om daarna zijn gewicht op peil te houden ? Zo ja, welke ? Zijn er voedingsmiddelen die ‘doen vermageren’ ?
Deze en andere vragen kunnen aan bod komen in de loop van de voordracht of in de vraagstelling naderhand.
Info : Johan Leyts 050 33 77 31 of johan.leyts@proximus.be
Christine Devloo 050 68 63 53 of devloo.christine@telenet.be
