Allerhande informatie over voeding wordt verspreid via de media.
Naast feiten worden ook fabels verteld.
De wijze waarop wij ons voeden is de laatste tientallen jaren grondig gewijzigd: een overvloed in het aanbod,
nieuwe levensmiddelen op de markt door globalisatie, een tendens tot gelijkvormigheid van de smaak,
mensen gaan vaker buitenshuis eten en kopen meer kant-en-klare voeding,
nieuwe voedingsgewoonten zoals vegetarisme, veganisme, paleovoeding, rauwkostvoeding.
Vanuit wetenschappelijk standpunt is het verband tussen voeding en gezondheid beter gekend.
Voeding is en blijft een basisbehoefte voor de mens.
Voedselzekerheid en -beschikbaarheid blijft een belangrijk gegeven zowel in onze samenleving als in ontwikkeingslanden.
De kwaliteit van voeding omvat de voedingswaarde, voedsel-veiligheid, voedselintegriteit,
sensorische eigenschappen, gebruiks-vriendelikheid, het imago en de prijs.
In deze uiteenzetting worden vooral de aspecten voedselveiligheid, voedingswaarde en voedselintegriteit belicht.
Voedselveiligheid omvat de aanwezigheid van componenten die de gezondheid kunnen schaden,
ofwel van chemische, biologische, fysische of allergene aard.
De principes van voedselveiligheid worden kort toegelicht met enkele belangrijke voorbeelden over kwik,
mycotoxines, pesticiden, salmonella en campylobacter.
Voorinschrijving.
* Bea Couvreur: 0498/85 00 27 – 051/56 82 32
* e-mail: vlas.torhout@gmail.com
* website: https://vlastorhout.weebly.com/
Deelname.
* leden: € 9
* niet leden: € 12
Info.
lucentine2@gmail.com
