Multimediavoorstelling Portugal door Jean-Pierre Demarsin en Mieke Opsommer – 14/02/2024

 Portugal, van noord tot zuid : Noord-Portugal, Beiras, Vale do Tejo, Alentejo en zeker Algarve.  Het zijn ongetwijfeld popularie vakantiebestemmingen.  Eeen kustlijn van bijna 1000 km biednt tal van mogelijkheden aan zonnekloppers en liefhebbers van allerhande watersporten.  Maar er is meer natuurschoon dan de kust met wiite stranden en prachtige klippen.  Peneda-Gerês is een Nationaal Park in het bergachtige noordwesten van Portugal.  Daarnaast zijn er tal van natuurparken, natuurreservaten en natuurmonumenten met een grote verscheidenheid aan planten en dieren.  De wijgaardterrassen van de Alto Douro, UNESCO Werelderfgoed, leveren de vermaarde portwijn.  Een aantal andere Portugese wijnen genieten eveneens internationale erkenning.  Naast de teelt van druiven en olijven is Portugal ook bekend voor de productie van kurk, grondstof voor een groot aantal toepassingen.

Voor wie de cultuur en de tradities van Portugal wil ontdekken, is er een ruime keuze aan culturele bezienswaardigheden en activiteiten.  De geschiedenis van Portugal begint in de vroege prehistorie.  Geuigen hiervan zijn de vele prachtige megalitische monumenten.  Uit de Romeinse periode kan men resten van steden en andere bouwwerken bezoeken.  Belangrijke cultuurparels zijn opgenomen in de lijst van het UNESCO Werelderfgoed.  We verkennen de historische centra van Lisboas, Porto, Guimarães en Evora, de universiteit van Coimbra, de versterkte grensstad Elvas, de kloosters en paleizen van Sintra, Batalha, Tomar, Alcobac en uiteraard ook Belém.  Daar willen de talrijke bezoekers van de "Torre de Belém.  Daar willen de talrijke bezoekers van de "Torre de Belém" ook de vermaarde "Pastéis de Belém" proeven.  We mochten het fabricatieproces filmen, maar het recept bleef uiteraard geheim.  De Portugese keuken is zeer gevarieerd.  Elke regio heeft zijn traditioneel gerecht.

Bacalhau, gedroogde kabeljauw, staat op elke menukaart.  Daarnasst zijn er de gegrilde sardines en de talrijke stoofpotjes met met vlees van varken, lam, kip of rund.

Info : Annie Cabuy tel 050 36 29 49 of annie.cabuy@telenet.be

         Jean-Pierre Meersseman tel 050 36 38 85 of jean.pierre.meersseman@telenet.be

Deelname : 5 euro

 

 

 

Afdeling
Brugge-Centrum

Datum
14 februari 2024
14:30 - 17:00

Type activiteit
Cultureel